ZILIK je tradicionalna Zimska likovna kolonija, sporedna, ali izuzetno vrijedna i značajna djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, na kojoj se okupljaju mnogobrojni umjetnici, prijatelji djece.
Siječanj u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor mjesec je kreativnosti, inovativnosti, umjetnosti i prije svega mjesec suradnje i zajedništva različitih čimbenika hrvatskog društva. Upravo je ta suradnja i zajedništvo najznačajniji doprinos ZILIK-a društvu u posljednjih 38 godina, uz naravno značajnu kolekciju umjetnina nastalu darovanjem likovnih stvaralaca.

Kolonija traje 5 dana, a svakoga dana akademski likovni umjetnici vode radionice različitih tehnika na kojima sudjeluju svi naši korisnici, ali i njihovi brojni vršnjaci iz svih osnovnih škola karlovačke županije, kao i iz nekih srednjih škola, vrtića  i iz drugih dječjih domova RH.

 

Na radionicama tako nastaju, ne samo umjetnička djela likovnih umjetnika, već i kreativna djela djece i mladih. Ova manifestacija je godinama značajan kulturni događaj grada Karlovca, Karlovačke županije, pa i šire, a poneki su je okarakterizirali i kao “jednu od najznačajnijih likovnih kolonija suvremene hrvatske umjetnosti”.

 

Manifestacija je izuzetno vrijedna iz više razloga:

  • razvija se kreativnost naše djece i dolazi do njihove pozitivne afirmacije
  • dolazi do druženja naše djece i mnogobrojnih umjetnika
  • razvijaju se socijalizacijske vještine
  • dolazi do druženja naše djece i djece drugih Domova  u RH
  • dolazi do druženja naše i vanjske djece, međusobnog uvažavanja i podrške, a što predstavlja najvredniji dio ove velike manifestacije

Osim umjetnika – voditelja radionica, na likovnoj koloniji sudjeluje veliki broj  umjetnika prijatelja Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.

O koloniji svim poslovima ZILIKA i Galerije ZILIK brine Umjetnički savjet kojeg u ovom razdoblju vodi Sonja Švec Španjol, mag. hist. art., povjesničar umjetnosti iz Zagreba, prof. Stanko Špoljarić, prof. Antonija Škrtić, ravnateljica Doma za djecu Nataša Horvat, dipl. def. soc. ped. i voditeljica ZILIK-a Martina Prahović. Umjetnički savjet između ostalih poslova čini i umjetničku i vrijednosnu procjenu djela nastalih na koloniji.

 

Povodom 25. godišnjice ZILIK-a 1998. godine izdana je i monografija ZILIK-a kao sažetak rada i zahvala brojnim umjetnicima na poklonjenim umjetničkim djelima (slike, skulpture, grafike).

Pratite nas